moving package

Казват, че придвижването е еквивалентно на пожар. Какво трябва да се знае и да се вземе предвид при подготовката и организирането на хода, на какви нюанси на този процес трябва да се обърне внимание?

Рано или късно идва моментът, в който дадена фирма трябва да промени заеманото пространство. Всеки има своите причини за преместване: Някои се разширяват, други търсят по-удобни условия на труд и подобряват имиджа си, трети се преместват в собствен офис, четвърти поради финансови затруднения търсят по-икономичен вариант.

Координаторът за преместване на офиса носи огромна отговорност. В крайна сметка е необходимо не само да се подготви ясен и компетентен план за придвижване, но и без да се засяга производствения процес. На пръв поглед проблемът не е лесен, особено когато трябва да се сблъскате за първи път и сте поели върху себе си всички задължения, свързани с преместването. Но ако подходите към въпроса старателно и без суетене, тогава процесът на придвижване ще премине бързо и без най-малка загуба. И дори можете да намерите някои положителни аспекти в него, например, да се отървете от ненужните неща, които се съхраняват от години и заемат допълнително място в офиса. А участието на всички служители на компанията в общ бизнес (преместване) ще помогне за сплотяване на екипа и повишаване на корпоративния дух.

Какво трябва да търсите при избор на фирма за превоз?

Решението за привличане на специална фирма превозвач за вашия ход зависи от възможностите ви, и нейния размер

На пазара има много фирми, предлагащи широка гама от услуги за цялостно преместване на офиси. Обикновено включва: Разглобяване, сглобяване, опаковане, извозване и транспортиране на мебели до нов офис, застраховка на собственост, предоставяне на транспортни услуги с хамали, поставяне на мебели, извозване на боклука. Особено внимание при избора на такава фирма трябва да се обърне на нейния опит в тази област. Не забравяйте да погледнете отзивите на клиентите, които са използвали услугите, да се интересувате от наличието на отстъпки, и собствени камиони.

Като правило, в случай на сътрудничество с реномирана фирма  превозвач с хамали, представител на фирмата работи с вас (придружава процеса на преместване). Той отива на мястото на повикване, оценява количеството на предстоящата работа (брои единици мебели, оборудване, други материални и технически стойности), в края представя подробна фактура за предоставените услуги. Предимството на работата със специалната фирма е, че тя се грижи за цялата работа по преместване. Плюс това, всички мебели и уреди ще бъдат застраховани в случай на повреда при движение. Застрахователната сума се определя от клиента и се сключва в договора.

Представителят на превозвача също предлага на клиента избор на опаковъчен материал: Пластмасово фолио, лепяща лента, картонени кутии, торби, картон.

Основният недостатък е, че комфортът струва пари. Следователно хамалите могат да ви таксуват доста голяма сметка. За да го намалите по някакъв начин, наблюдавайте ценовата политика на различни фирми и не се страхувайте да договаряте отстъпка. Обърнете внимание на подробния списък на предоставяните услуги, тъй като цената на отделни артикули може да бъде неразумно висока. В този случай е по-целесъобразно да ги откажете или да привлечете други специалисти.