hamali-v-deistvieНа пазара има много фирми, предлагащи широка гама от услуги за цялостно преместване на офиси. Обикновено включва: разглобяване, сглобяване, опаковане, изнасяне и транспортиране на мебели до нов офис, застраховка на имоти, предоставяне на транспортни услуги с хамали, подреждане на мебели и извозване на боклука. Особено внимание при избора на такава компания трябва да се обърне на нейния опит в тази област. Не забравяйте да погледнете отзивите на клиентите, които са използвали услугите му, да се интересувате от наличието на отстъпки, собствените си камиони.

Като правило, в случай на сътрудничество с реномирана фирма превозвач, представител на фирма работи с вас (придружава процеса на преместване). Представител на формата отива на мястото на повикване, преценява количеството на предстоящата работа (брои единици мебели, оборудване, други материални и технически стойности), в края представя подробна фактура за предоставените услуги.

Предимството на работата със специална фирма е, че тя се грижи за цялата работа по преместване. Плюс това, всички мебели и уреди ще бъдат застраховани в случай на повреда при движение. Застрахователната сума се определя от клиента и се сключва в договора. Представителят на превозвача също предлага на клиента избор на опаковъчен материал: пластмасово фолио, лепяща лента, картонени кутии, торби, картон. За да спестите пари, можете сами да си купите опаковъчен материал, той се продава в хардуерни магазини и е евтин. Ако има „местни“ кутии от офис техника, което е в гаранция, това ще опрости работата на хамалите и също така ще намали разходите.

Основният недостатък е, че комфортът струва пари. Следователно превозвачите с хамалите могат да ви таксуват доста голяма сметка. За да го намалите по някакъв начин, наблюдавайте ценовата политика на различни фирми и не се страхувайте да договаряте отстъпка. Обърнете внимание на подробния списък на предоставяните услуги, тъй като цената на отделни артикули може да бъде неразумно висока. В този случай е по-препоръчително да ги изоставите или да привлечете други.

Как да организираме хода „сами“?

Първото нещо, което трябва да направите, е да изхвърлите всичко ненужно. На следващо място, създайте инициативна група сред хамалите на фирмата – има работа за всички, основното е желанието! Не забравяйте да назначите лице, което да отговаря за преместването във всеки отдел. За всички определете конкретния обем работа.

След като подготвите целия инвентар за опаковане, можете да започнете да работите. Задължително е всички предмети и кутии да бъдат етикетирани, за да се избегне загуба. Опитайте се да опаковате всичко рационално и компактно: книги, канцеларски материали и т.н. Всичко, което е приведено на работа от вкъщи, трябва да се вземе обратно. Що се отнася до офис техниката, всички кабели от нея трябва да се поставят в кутии, това ще помогне при разопаковането бързо да намерите всичко необходимо за свързване на оборудването.

Транспортирането на мебели е най-тромавата част от хода. Може да се транспортира както неразглобено, така и сглобено. Ако сте избрали първата опция, препоръчително е да се обадите на специализиран производител на мебели, който правилно ще разглоби, опакова всичко. Ако решите да не разглобявате мебелите, все пак трябва да го подготвите за транспортиране: извадете стъклото от шкафовете и го увийте с дебел картон, затворете шкафовете с ключ, увийте го с картон и залепете кутиите с лепенка, обвийте столовете с пластмасова обвивка и подпишете.

Ще бъде правилно да транспортирате първо големи, тежки мебели, а след това и всичко останало.

Поръчката на кола с хамали вече не е проблем. Ако е голямо преместването, тогава е по-добре да използвате два автомобила наведнъж, като имате организирани четири хамали. Тогава процесът ще протече по-бързо: докато единият се зарежда, другият ще бъде разтоварен от втория.

Подробният план за преместване на офиса ще ви помогне да координирате процеса и да организирате работата.